Πειραιάς
27°C

Θρίλερ σε κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική: Επιβάτης υπέστη καρδιακή προσβολή – Δεν τα κατάφερε

Ένα επείγον περιστατικό σε κρουαζιερόπλοιο κατέληξε σε τραγωδία στα παγωμένα νερά του Drake Passage, παρά την άμεση κινητοποίηση πλοίου, ελικοπτέρου και σωστικών δυνάμεων της Αργεντινής.

Δημοσιεύθηκε στις

29/03/2026

από

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου 2026, μόλις μία ημέρα μετά τον απόπλου του World Voyager της Atlas Ocean Voyages από την Ushuaia με προορισμό την Ανταρκτική. Ένας 74χρονος Αμερικανός επιβάτης υπέστη σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, ενώ το πλοίο βρισκόταν στο βόρειο τμήμα δύσκολου περάσματος Drake Passage, νότια της Tierra del Fuego.

Ο πλοίαρχος ενημέρωσε άμεσα το Maritime Search and Rescue Coordination Center (MRCC) της Αργεντινής, ζητώντας επείγουσα ιατρική εκκένωση. Παρά την αλλαγή πορείας προς την Ushuaia, η χαμηλή ταχύτητα του πλοίου λόγω των καιρικών συνθηκών δεν επέτρεψε την ταχύτερη προσέγγιση.

Σε μια επιχείρηση που ανέδειξε τον συντονισμό πολλαπλών μέσων, το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ARA Storni απέπλευσε άμεσα, μεταφέροντας ιατρικό προσωπικό. Δύο ταχύπλοα σκάφη χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά του ασθενούς, ενώ εξετάστηκε και αεροδιακομιδή με ελικόπτερο στο Harberton Ranch. Ωστόσο, λόγω του ότι ήταν βράδυ, κρίθηκε ασφαλέστερη η θαλάσσια μεταφορά.

Ο επιβάτης μεταφέρθηκε στην Ushuaia αργά το βράδυ και διακομίστηκε στην Clínica San Jorge, όπου κατέληξε περίπου 24 ώρες αργότερα, παρά τις προσπάθειες σταθεροποίησής της κατάστασης του ενώ βρισκόταν του καθ’ οδόν.

Το ταξίδι του πλοίου συνεχίστηκε χωρίς αλλαγές στο πρόγραμμα, με προσεγγίσεις στην Ανταρκτική Χερσόνησο και επιστροφή στην Ushuaia στις 28 Μαρτίου, αν και το συμβάν επηρέασε έντονα τους υπόλοιπους επιβάτες και του πληρώματος.

Το περιστατικό υπογραμμίζει τις επιχειρησιακές προκλήσεις της παροχής άμεσης ιατρικής βοήθειας σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές, ένα ζήτημα κρίσιμο για τη διαχείριση ρίσκου στη σύγχρονη κρουαζιέρα και ναυτιλία.

Όποιος έχει περάσει από το Cape Horn και το Drake Passage γνωρίζει πολύ καλά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, με των σύνολο των ναυτικών να την έχουν ανακήρυξη ως μια από τις δυσκολότερες θάλασσες του κόσμου.

ΒΙΝΤΕΟ: Διασχίζοντας το Cape Horn με 10 μποφόρ!

Πλέοντας στον ειρηνικό ωκεανό, λίγο πριν τη Γη του πυρός με 8 μέτρα κύμα! (video)

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
27°C