Πειραιάς
14°C

Πλοίαρχος και ανθυποπλοίαρχος τραυματίστηκαν από το κούνημα του πλοίου – Διάσωση με ελικόπτερο

Στο νοσοκομείο κατέληξαν ο πλοίαρχος και ο ανθυποπλοίαρχος ενός φορτηγού πλοίου, όταν οι σφοδροί διατοιχισμοί κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στη Βόρεια Θάλασσα τους έριξαν κάτω ενώ βρίσκονταν στην γέφυρα. Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ενώ το πλήρωμα επιχειρούσε να σηκώσει την άγκυρα του πλοίου.

Δημοσιεύθηκε στις

27/10/2026

από

Το UHL FREEDOM, ένα πλοίο μεταφοράς βαρέων φορτίων μήκους 150 μέτρων και σημαίας Πορτογαλίας, βρισκόταν αγκυροβολημένο περίπου 16 ναυτικά μίλια βόρεια του ολλανδικού νησιού Schiermonnikoog, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 9 μποφόρ και κύματα ύψους περίπου πέντε μέτρων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η άγκυρα άρχισε να ξεσέρνει και το πλοίο δεν μπορούσε πλέον να κρατηθεί στην θέση του. Το πλήρωμα ξεκίνησε τη διαδικασία άπαρσης της άγκυρας, επιχειρώντας παράλληλα να φέρει την πλώρη προς τον κυματισμό.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία United Heavy Lift, κατά τη διάρκεια των χειρισμών το πλοίο βρέθηκε με το πλάι στα κύματα και άρχισε να κουνιέται έντονα. Οι μεγάλες εγκάρσιες επιταχύνσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο πλοίαρχος και ο ανθυποπλοίαρχος να χάσουν την ισορροπία τους και να τραυματιστούν.

Ο υποπλοίαρχος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ζητώντας άμεση ιατρική βοήθεια.

Επιχείρηση διάσωσης μέσα σε κύματα πέντε μέτρων

Η ολλανδική ακτοφυλακή κινητοποίησε αμέσως ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, σωστικά σκάφη και μονάδες υποστήριξης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης γερμανικά μέσα διάσωσης, ενώ προς την περιοχή κατευθύνθηκαν τα ρυμουλκά έκτακτης ανάγκης GUARDIAN και NORDIC.

Το ελικόπτερο κατέβασε αρχικά έναν διασώστη με ιατρική εκπαίδευση στο πλοίο, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση των τραυματιών. Στη συνέχεια, οι δύο αξιωματικοί ανασύρθηκαν από το κατάστρωμα και μεταφέρθηκαν στην στεριά για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο πλοίαρχος εισήχθη σε νοσοκομείο του Groningen, με την εταιρεία να αναφέρει ότι η κατάστασή του είναι σταθερή. Ο ανθυποπλοίαρχος έλαβε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και πήρε εξιτήριο. Η ολλανδική ακτοφυλακή έκανε λόγο για συνολικά τρεις τραυματίες μεταξύ των 25 μελών του πληρώματος, χωρίς να ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία για τον τρίτο ναυτικό.

Οι πρώτες αναφορές των αρχών αποδίδουν μέρος της δυσκολίας αντιμετώπισης του περιστατικού σε προβλήματα πρόωσης του πλοίου. Η United Heavy Lift, ωστόσο, διέψευσε ότι υπήρξε βλάβη στην κύρια μηχανή ή ζημιά στο μηχανοστάσιο.

Κατά την εταιρεία, το πλήρωμα κατάφερε να γυρίσει το πλοίο με την πλώρη προς τα κύματα και να ολοκληρώσει την άπαρση της άγκυρας, και κατευθύνθηκε αυτοδύναμα προς το γερμανικό λιμάνι Emden, όπου κατέπλευσε στη συνέχεια.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει για ακόμη μια φορά ότι όταν αναμένεται κακοκαιρία στην περιοχή, και ένα πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο, τότε θα πρέπει να βιράρει την άγκυρα του πριν φτάσει αυτή η κακοκαιρία γιατί μπορεί η κατάσταση να γίνει πολύ επικίνδυνη.

Όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες, οι απότομες κινήσεις του πλοίου μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιταχύνσεις στη γέφυρα και στους χώρους εργασίας. Οι ναυτικοί κινδυνεύουν να χάσουν την ισορροπία τους και να χτυπήσουν. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, δεν διαπιστώθηκε ζημιά στο φορτίο ούτε θαλάσσια ρύπανση.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
14°C