Πειραιάς
23°C

BLUE CARRIER 2: Ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση – Νέα στοιχεία για τα οχήματα και τις αποζημιώσεις

Ολοκληρώθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η απομάκρυνση των οχημάτων από το φορτηγό-οχηματαγωγό BLUE CARRIER 2, σχεδόν έναν μήνα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της 25ης Σεπτεμβρίου, με τα νεότερα στοιχεία να δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός φορτηγών διασώθηκε, ωστόσο για πολλούς επαγγελματίες η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

Δημοσιεύθηκε στις

20/10/2026

από

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Voice 99,5 της Ρόδου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, Διονύσης Θεοδωράτος, ανέφερε ότι 90 από τα 115 οχήματα δεν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν ήδη παραληφθεί περίπου 44 με 45 από τους μεταφορείς τους.

Η διαδικασία εκφόρτωσης πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών, καθώς παράλληλα διεξάγονται έρευνες για τις συνθήκες της πυρκαγιάς. Η πρόσβαση στους χώρους του πλοίου ήταν ελεγχόμενη, με αποτέλεσμα η απομάκρυνση των οχημάτων να απαιτήσει αρκετές ημέρες.

Ο αριθμός των 115 οχημάτων που αναφέρθηκε στη νεότερη συνέντευξη διαφέρει από προηγούμενες πληροφορίες για 166 φορτηγά στο πλοίο. Η απόκλιση αυτή δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί επισήμως.

Ο ρόλος του πληρώματος και οι αποζημιώσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωράτος στις ενέργειες του πληρώματος, το οποίο πριν εγκαταλείψει το πλοίο ενεργοποίησε τα προβλεπόμενα συστήματα πυρασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία του συστήματος κατάσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα συνέβαλε στον περιορισμό της πυρκαγιάς, αποτρέποντας την εξάπλωσή της στα γκαράζ 2 και 3. Στους συγκεκριμένους χώρους, μόλις τέσσερα με πέντε οχήματα παρουσίασαν αλλοιώσεις εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Η εικόνα είναι διαφορετική για τα εμπορεύματα που βρίσκονταν μέσα στα φορτηγά, και όπως διευκρινίστηκε, τα ευπαθή τρόφιμα έχουν καταστεί ακατάλληλα για κατανάλωση και οδηγούνται προς καταστροφή από εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει επίσης τον καθαρισμό και την απολύμανση των οχημάτων.

Για τις αποζημιώσεις, οι μεταφορικές εταιρείες καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά και τα δελτία αποστολής, ώστε να ταυτοποιηθούν τα εμπορεύματα και οι τελικοί παραλήπτες τους. Οι σχετικές απαιτήσεις θα εξεταστούν από τους εμπλεκόμενους ασφαλιστικούς φορείς.

Όσον αφορά την αιτία της πυρκαγιάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attica Group ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό στην περιοχή των ανώτερων γκαράζ 4 και 5. Πρόκειται για προκαταρκτική πληροφορία και όχι για επιβεβαιωμένο συμπέρασμα, καθώς τα επίσημα πορίσματα δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εταιρεία, η τροφοδοσία των Δωδεκανήσων έχει αποκατασταθεί μετά την αναδιάταξη των δρομολογίων, με το ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ να αναλαμβάνει τη μεταφορική εξυπηρέτηση που είχε διακοπεί λόγω της ακινητοποίησης του BLUE CARRIER 2.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
23°C